2012 m. rugpjūčio 20 d., pirmadienis

Kodėl Belgijos rinktinė per keletą ateinančių metų įsiverš į Europos elitą?


Mažai kas abejoja, kad dabartinė Belgijos rinktinė per keletą metų turėtų tapti viena stipresnių jėgų Europos futbole. Kodėl taip kalbama apie rinktinę, kuri nepateko į pastaruosius trejus Europos ir dvejus pasaulio čempionatus? Šalį džiugina naujai užaugusi ir vis dar auganti jaunų futbolininkų karta, kuri pasiruošusi grąžinti savo šalies futbolą į auksinius 8-9 dešimtmečio laikus.

Tada Europos čempionate Belgija užėmė trečią (1972) ir antrą vietą (1980), o pasaulio čempionate buvo patekusi į ketvertuką (1986).

Atrankos į „Euro 2012“ A grupėje belgai liko treti po Vokietijos ir Turkijos, tačiau viena kita pergalė būtų atvėrusi jiems duris į Europos čempionatą be papildomų rungtynių. Dabar „Rode Duivels“ kovos dėl patekimo į pasaulio čempionatą, o jų varžovės atrankos A grupėje bus Serbija, Kroatija, Makedonija, Škotija ir Velsas. Varžovai tikrai įveikiami, tad šalis tikisi vėl prasimušti į pajėgiausią tarptautinį futbolo turnyrą.

Futbolininkai, kurie rinktinėje žibės ateityje:

Thibaut Courtois (Vartininkas, 20 metų). Žaidžia – Madrido „Atletico“ (pagal nuomos sutartį iš „Chelsea“).
Dviejų metrų ūgio atletiškas jaunuolis „Chelsea“ dėmesį patraukė pernai, o pasirašęs kontraktą nuomos teisėmis išvyko į Madridą. „Atletico“ ekipoje dvidešimtmetis įrodė esantis itin patikimas vartininkas – praėjusį sezoną „La Liga“ pirmenybėse belgas išlaikė tuščius vartus 15-oje, o UEFA „Europos lygoje“ 8-iose  rungtynėse.

Petrui Cechui jau 30-imt, tad T.Courtoisas netruks užimti pagrindinę „Chelsea“ vartų sargo vietą, o konkurencija dėl vietos rinktinėje dar greitesniam tobulėjimui tikrai nepakenks.

Kevin de Bruyne (Atakuojantis saugas/krašto puolėjas, 21 metai). Žaidžia – Brėmeno „Werder“ (pagal nuomos sutartį iš „Chelsea“).

Praėjusį sezoną Londono klubas saugą įsigijo iš belgų „Genk“ ekipos ir pagal nuomos sutartį iškart grąžino į buvusią ekipą. Joje 21-erių futbolininkas per pastaruosius dvejus sezonus pelnė 14 įvarčių ir atliko 32 rezultatyvius perdavimus.

Futbolininkas mėgsta žaisti krašte ir gali vienodai puikiai smūgiuoti tiek dešine, tiek kaire koja. Nors nei „Chelsea“, nei rinktinėje į startinį vienuoliktuką jis ir neprasimušė, tačiau per keletą ateinančių sezonų K. de Bruyne`as dabartiniams saugams jis sudarys rimtą konkurenciją.

Romelu Lukaku (Puolėjas, 19 metų). Žaidžia – „West Bromwich Albion“ (pagal nuomos sutartį iš „Chelsea“).

Atrodo, kad „Chelsea“ nė kiek ne mažiau žavisi jaunąja belgų karta – už aštuoniolikmetį puolėją R. Abramovičius pernai paklojo 20 mln. eurų. 190 cm ūgio puolėjas jau dabar vadinamas naujuoju Didieru Drogba, o kai pastarasis išvyko į Kiniją, R. Lukaku turi puikią galimybę įrodyti, kad palyginimai ne iš piršto laužti.

Puolėjas turi visus reikalingus duomenis, kad puikiai žaistų „Premier“ lygoje, o žaidimas gana silpnoje ekipoje gali tapti karjeros lūžiu.

Axel Witsel (atakuojantis saugas, 23 metai). Žaidžia – Lisabonos „Benfica“.

Vienas tų futbolininkų, kurio indėlis statistikos protokoluose atsispindi mažiau. Portugalijos ekipoje belgas neįmušė daug įvarčių ir neatliko daug rezultatyvių perdavimų, tačiau jau dabar yra vienas geidžiamiausių Europos saugų. Gal ir gerai, kad „Benfica“ prašo 30 mln. eurų – būnant tik 23 metų nėra būtina keltis į pačius stipriausius klubus, nes Portugalijoje A. Witselis turi visas galimybes toliau tobulėti.

Labiausiai vertinamas saugo žaidimo organizavimas ir sugebėjimas palaikyti kamuolį kai to labiausiai reikia. Jis nėra tikras vadinamasis „holding midfielder“, nes mėgsta pasijungti į komandos atakas, o dažnai jas pradeda puikiais trumpais perdavimais aikštės viduryje.

Toby Alderweireld (centro/dešinysis gynėjas, 23 metai). Žaidžia – Amsterdamo „Ajax“.

Vienas svarbiausių Amsterdamo ekipos gynėjų, gana dažnai nuginkluojantis priešininkų ekipos vartininkus. Jis mėgsta žaisti su kamuoliu, tačiau jam nepasisekė, kad nacionalinėje ekipoje yra tiek daug aukščiausios klasės gynėjų. Už rinktinę belgas žaidė nedaug rungtynių, o rimtas tik vienerias.

Futbolininkai, kurie jau dabar užima svarbią vietą tiek rinktinėje, tiek savo klubuose.

Simon Mignolet (24 metai, „Sunderland“). Pagrindinis „Sunderland“ klubo vartininkas, „Premier“ lygoje sužaidęs jau virš 50 rungtynių. Šis taip pat jaunas vartininkas sudarys rimtą konkurenciją T. Courtoisui dėl vietos tarp virpstų.

Vincent Company (26 metai, „Manchester City“). Geriausias praėjusio sezono „Premier“ lygos ir vienas geriausių pasaulio centro gynėjų. Jei ne jis, kažin ar arabų šeichų klubas būtų užsidėjęs Anglijos karūną.

Thomas Vermaelen (26 metai, „Londono „Arsenal“). Dar vienas jaunas, tačiau jau daug įrodęs gynėjas, vadinamas vienu geriausių Arsene`o Wengero pirkinių per pastaruosius keletą metų. Tvirtas rinktinės ir klubo ramstis.

Jan Vertonghen (25 metai, „Tottenham Hotpur“). Dar vienas gynėjas, itin dažnai įmušantis į vartus. „Ajax“ ekipai pernai pelnė net 10 įvarčių, o šiemet persikėlė į Angliją.

Dries Mertens (25 metai, „PSV Eindhoven“). Jaunas, tačiau puikią uoslę įvarčiams turintis saugas. Per 33 rungtynes Belgijos ekipoje pernai D. Mertensas kamuolį į vartus pasiuntė net 21 kartą. Jis jau dabar yra rinktinės pagrindinės sudėties futbolininkas.

Marouane Fellaini (24 metai, Liverpulio „Everton“). 194 cm ūgio atraminis saugas yra vadinamas vienu fiziškai stipriausiu „Premier“ lygos futbolininkų, praktiškai neįveikiamas vienas prieš vieną. Nors į vartus įmuša rečiau nei kai kurie gynėjai, tačiau aikštės viduryje jis nepakeičiamas.

Eden Hazard (21 metai, Londono „Chelsea“). Londono klubas už šį saugą neseniai sumokėjo apie 40 mln. eurų, o jau pirmose sezono rungtynėse E. Hazardas įrodė, kad ne veltui. Greitas, techniškas, puikiai valdantis kamuolį – šios savybės belgui padėtų žaisti bet kur, tačiau jis pasirinko „Premier“ lygą. Jis gali pakeisti rungtynių eigą per keletą minučių, tad taps pagrindiniu Belgijos rinktinės vedliu į pergales.

Moussa Dembele (25 metai, Londono „Fulham“). Staigus, universalus, tačiau fiziškai stiprus futbolininkas, dažniausiai žaidžiantis aikštės viduryje. Jis gali užimti ir centro ir atakuojančio saugo poziciją bei dažnai pasijungti į ekipos atakas. Visą vasarą M. Dembele pavardė figūruoja galimų persikėlimų ganduose, o rimčiausi gandai sklido ties galimu perėjimu į „Manchester United“.

Kaip matome, praktiškai visi pajėgiausi Belgijos futbolininkai rungtyniauja „Premier“ lygoje, kuri vadinama stipriausia pasaulyje. Be to, visi jie dar nėra peržengę 27 metų amžiaus žymos, tačiau jau turi daug patirties svarbiose ir konkurencingose rungtynėse. Visa tai leidžia teigti, kad jei ne 2014 metų pasaulio, tai bent 2016 Europos čempionate ši belgų karta gali nuskriausti ne vieną favoritą.

Užtenka pažiūrėti į tikrai tvirtą gynybos liniją, puikius ir kūrybingus saugus bei augantį naują D. Drogba. Nepamirškime, kad rinktinėje yra ir kitų, vyresnių futbolininkų, kurių patirtis tik padės tobulėti šiems talentams.

PRISIJUNK PRIE BLOGO SKAITYTOJŲ "FACEBOOK".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą