2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Kas yra „False 9“ pozicija ir kaip ji veikia?

Geriausias pasaulio "False 9" vadinamas L. Messi. "Getty Images"

"False 9“ pozicijos pavadinimas kilo iš termino centro puolėjas (centre forward – CF.), kuris žaidžia atakos smaigalyje ir jam skiriami komandos draugų perdavimai. Jo tikslas – pelnyti įvartį (anglai jį vadina „Target man“, o puikūs tokio žaidėjo pavyzdžiai yra D. Drogba ar A. Carrolas). Šios pozicijos žaidėjas vadinamas devintuoju numeriu.





 „False 9“ (lietuviškai verčiamas „Netikras 9-asis numeris“ ar pan., tačiau patogumo dėlei naudosiu anglišką terminą) apibrėžimas ne viename futbolo tinklapyje sutinkamas vienodas: taisyklių nevaržomas puolėjas, kuris dažnai „nusileidžia“ giliai į saugų pozicijas. Pozicijos išradėju galime laikyti Francesco Totti, kuris taip žaidė „Roma“ ekipoje 2006/2007 m. sezone. Lionelis Messi taip rungtyniauti pradėjo „Barcelona“, kai 2008/2009 keitėsi pozicijomis su Samueliu Eto`o, o „Arsenal“ ekipoje tokią rolę 2009/2010 sezono pradžioje užėmė Robinas van Persie.

Truputis istorijos

„The Guardian“ žurnalistas Jonathanas Wilsonas, knygos „Inverting the Pyramid“ autorius (geriausia 2009 metų knyga apie futbolą), teigia, kad „False 9“ pozicijos užuomazgos aptinkamos dar trečiame dešimtmetyje Pietų Amerikoje. Ketvirtame dešimtmetyje taip žaidė austrai, o šeštajame – tais laikais dominavusi Vengrijos rinktinė. Vengrai „Wembley“ stadione Angliją 1953 m. sutriuškino 6:3, kitąmet – 7:1.

Pozicijos taikytoju šiandieninio futbolo praktikoje galime laikyti „Roma“ trenerį Luciano Spalletti, kurio vadovaujamą Italijos sostinės ekipą 2007 metais „išpjovė“ traumos. Neturėdamas pakankamai sveikų žaidėjų, L. Spalletti priekyje paliko vieną F. Totti. Tačiau legendinis italas nebuvo paliktas vienas pats laukti perdavimų, o užėmė vadinamą trequartista* vietą. Taip tradicinė „Roma“ 4-2-3-1 sistema buvo pakeista į 4-6-0 arba 4-5-1-0.

Kaip matome schemoje, Mirko Vucinicius, kuris bet kurioje pasaulio komandoje būtų žaidęs puolėjų, „Roma“ ekipoje tuo metu žaidė kairiame krašte. Į gilumą atsitraukus F. Totti, M. Vucinicius įkirsdavo į centrą. Net ir sugrįžus traumuotiems žaidėjams, F. Totti ir toliau žaidė „False 9“ pozicijoje, įmušė 26 įvarčius ir tapo rezultatyviausiu ne tik „Serie A“ futbolininku, bet ir laimėjo tų metų „Auksinį batelį“.

Ši žaidimo sistema parodė savo jėgą tų metų „Copa Italia“ finalo pirmose rungtynėse, kai „Roma“ tais metais „Serie A“ čempionais tapusį „Internazionale“ sutriuškino 6:2. Futbolo gerbėjai išvydo ir tokio žaidimo rizikingumą, kai „Roma“ UEFA čempionų lygos ketvirtfinalio antrame mače „Manchester United“ futbolininkų buvo sumindyta 1:7.

Nepaisant to, „False 9“ poziciją naudojo tiek patys „Manchester United“, tiek „Barcelona“, laimėję čempionų lygą po to sekusius du sezonus.

Mančesterio ekipa 2007/2008 metais laimėjo ir „Premier“ lygą, ir Čempionų lygą, naudodama Carlosą Tevezą „False 9“ pozicijoje. Argentinietis nežaidė taip kiekvienose rungtynėse, tačiau karts nuo karto „nusileisdavo“ žemiau taip sukurdamas priekyje daug vietos Wayne`ui Rooney ir Cristiano Ronaldo, kurie įkirsdavo iš kraštų.

Kitą sezoną tokią sistemą naudojo „Barca“ ir laimėjo tripletą („La Liga“, Ispanijos taurę ir ČL), o Čempionų lygos finalo pagrindinis akordas buvo L. Messi žaidimas „False 9“ pozicijoje. Tai visiškai sumaišė kortas Alexui Fergusonui, o „Barca“ finalą laimėjo dominuodama visas rungtynes.

Kaip veikia taktika su „False 9“?

„False 9“ pozicijos žaidėjo vieta yra visa priešininkų aikštės pusė. Jis gali būti tiek atakos smaigalyje mušantis į vartus, tiek aikštės viduryje ar prie vidurio linijos ir pradėti ataką. Dažniausiai toks žaidėjas žaidžia priekyje, tačiau „nusileidinėja“ į saugų pozicijas pasiimti kamuolį patys, o ne laukia komandos dragų perdavimų. Taip sukuriama erdvės kitiems komandos nariams. (taip žaisdamas L. Messi pernai pelnė 73 įvarčius ir atliko 29 rezultatyvius perdavimus).

Paprastas pavyzdys (dviejose schemose žemiau): „False 9“ „leidžiasi“ link aikštės centro linijos, tuo tarpu jį saugojantis gynėjas (CB) turi du pasirinkimus – likti savo vietoje taip palikdamas „False 9“ daug vietos aikštės viduryje arba „leistis“ kartu su juo. Gynėjui pasitraukus kartu su „False 9“, lieka skylė raudonosios ekipos gynyboje, kurią išnaudoja kitas puolėjas (FW – inside forward).



Jeigu jį uždengia dešinysis gynėjas (raudonas RB), skyle gali pasinaudoti puolančiosios komandos krašto gynėjas (dryžuotas LB). Be to, puolančioji komanda aikštės viduryje taip turi dar du centro saugus (CM), kurie taip pat gali kirsti link priešininkų baudos aikštelės. Taigi variantų tęsti ataką - daugybė.

„False 9“ prižiūrėti turinčiam gynėjui nepasitraukus iš gynybos linijos, „False 9“ lieka daug laisvės aikštės viduryje, tad priėmęs kamuolį jis gali pasileisti tiesiai į puolimą, įsibėgėjęs apeiti gynėją ir pelnyti įvartį pats arba atlikti perdavimą kitiems komandos nariams.

Idealus žaidėjas šiai pozicijai turi būti itin techniškas, greitas ir tuo pačiu kūrybingas. Jis turi mokėti smūgiuoti į vartus pats, tačiau ir gerai matyti aikštę bei atlikti perdavimus komandos draugams. Jis taip turi sugebėti „skaityti“ žaidimą bei būti itin gerai susižaidęs su komandos draugais.

Kodėl sunku sustabdyti „False 9“ žaidėją ir jo komandą?

Paimkime tradicinę ir visiems pabodusią taktiką 4-4-2 – sakykime, kad ją naudoja abi žaidžiančios ekipos. Tokiu atveju visi žino, kokius žaidėjus turi uždengti: du centro gynėjai dengia puolėjus, du centro saugai dengia vieni kitus ir taip toliau.

Kaip aprašyta aukščiau, vienam iš teorinių centro puolėjų (iš tikro „False 9“) pasitraukus „žemiau“, gynėjas turi pasirinkti, ką daryti. Toks pasirinkimas sugriauna visą šią sistemą ir besiginančios komandos žaidėjai dažnai pasimeta, gynyboje įsivyrauja chaosas. Tuo pasinaudoję puolančiosios ekipos saugai ir krašto puolėjai atsiduria smūgiui į vartus tinkamose situacijose.

Jei prieš tą pačią keturių gynėjų liniją žaidžia komanda, naudojanti taktiką 4-3-3 arba 4-2-3-1 bei turinti žaidėją, galinti žaisti „False 9“ pozicijoje, situacija tampa dar pavojingesnė. „False 9“ vėl „leidžiasi“ žemyn, o jį sekantis gynėjas palieka savo kolegas dar labiau izoliuotus. Likę gynėjai turi susitvarkyti su dviem puolėjais, galimai atakuojančiais krašto gynėjais (kaip pvz. Dani Alvesas „Barcelona“ ekipoje) arba saugais, kurie gali naudotis „False 9“ sukurta erdve.

Kodėl taip žaisti pavojinga arba kaip sustabdyti komandą su „False 9“?

Pirmiausia, norint naudoti „False 9“, reikia turėti žaidėją, kuris galėtų juo būti (koks tai žaidėjas – išvardyta aukščiau). Komanda turi būti itin gerai susižaidusi bei mokėti pasinaudoti mažiausiomis atsivėrusiomis skylėmis varžovų gynyboje. Perdavimus kartais tenka „prakišti“ per adatos skylutės pločio tarpelus, nes gynėjai greitai susivokia, kad padarė klaidą.

Antra, besiginanti komanda gali pastatyti dviaukštį autobusą – kaip tai praėjusiame Čempionų lygos pusfinalyje padarė „Chelsea“ ir nugalėjo „Barcelona“. Nepadėjo nei kamuolio kontrolė, nei L. Messi.

Trečia, net turint tinkamą „False 9“ pozicijos žaidėją, jam reikia pagalbos. F. Totti šalia savęs turėjo M. Vucinicių ir D. de Rossi, C. Tevezas – W. Rooney ir C. Ronaldo, L. Messi turi Davidą Villa ir Xavi. Be to, yra ir C. Fabregasas, kuris Europos čempionate demonstravo savą „False 9“ versiją.

Pepas Guardiola ir L. Messi „False 9“ pozicijai suteikė išskirtinę reikšmę

Pastaruosius ketverius metus „Barcelona“ apie save susikūrė didelę nenugalimumo aureolę, kiekvienas „Barcos“ kluptelėjimas vertinamas kaip sensacija. Kodėl? P. Guardiolos „Barca“ laimėjo viską, kas įmanoma ne todėl, kad naudojo L. Messi kaip „False 9“ pozicijos futbolininką, o todėl, kad L. Messi iš šios rolės išspaudė viską, ką galima. Kai kas netgi pradėjo naudoti terminą „Messi rolė“ (Messi role) taip pripažindami, kad šiuo metu futbole nėra tinkamesnio „False 9“ pozicijos žaidėjo.

L. Messi ne tik turi viską, ko reikia „False 9“ žaidėjui, visi reikalingi elementai argentiniečio arsenale yra nuglūdinti iki tobulumo. Be to, L. Messi šalia savęs turi Xavi, A. Iniesta, C. Fabregasa, D. Villa, S. Busquetsą ir kitus.

P. Guardiola visada naudojosi tais futbolininkais, kurie gali žaisti bet kurioje pozicijoje – tai suteikė „False 9“ rolės žaidėju dar didesnę laisvę. Pažiūrėjus „Barcos“ žaidimo ištraukas, galima matyti daugybę epizodų, kai „False 9“ pozicijos žaidėjo naudojimas atneša neabejotinai puikių rezultatų. Kodėl jiems taip sekasi – jau kiek kita tema.

Išvados

Kad ir kada būtų atsiradusi „False 9“ pozicija, ji stipriai pakeitė šiandieninį futbolą. Galima mėgti, galima nemėgti „Barcos“, tačiau reikia pripažinti, kad „False 9“ itin tinka jos „tiki-takai“, o žaidimas patraukia akį ir taip šiuo metu daugiau niekas nežaidžia. Kartais „False 9“ naudojimas gali atrodyti ir itin nuobodus – kaip buvo šiame Europos čempionate su Ispanijos rinktine (C. Fabregasui reikėjo laiko apsiprasti su tokia role) – tačiau šiandieniniame futbole tinkamai išnaudojamas tokios pozicijos žaidėjas gali būti raktas į pergales.


* trequartista – terminas, naudojamas apibūdinti žaidėjui, kuris rungtyniauja aikštės centre, tarp priešininkų gynybos ir atakos linijų.

Trequartista














Šaltiniai:

- http://www.zonalmarking.net/2010/03/05/teams-of-the-decade-5-roma-2007/
- http://www.zonalmarking.net/2011/05/25/champions-league-final-2009/
- http://www.zonalmarking.net/glossary/
- http://tacticalterrier.blogspot.com/2012/06/false-9s-explained.html
- http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2009/oct/27/the-question-false-nines-jonathan-wilson
- http://bleacherreport.com/articles/1249718-evolution-of-the-false-9-how-barcelona-and-leo-messi-made-the-position-famous
- http://false9.blogspot.com/2011/07/what-is-false-9.html
- http://allasfcb.blogspot.com/2012/07/2-false-9.html

Video pavyzdžiai:





Publikuota 15min.lt.


PRISIJUNK PRIE BLOGO SKAITYTOJŲ "FACEBOOK".

1 komentaras: