2012 m. liepos 31 d., antradienis

Ar "Barcai" tikrai reikia Neymaro, o Neymarui "Barcos?

Anot žiniasklaidos, kada Neymaras atsidurs "Barcelona", tik laiko klausimas. Zimbio.com nuotr.

Pastarąją savaitę viso pasaulio žiniasklaidoje, o ypač Ispanijos, vienas po kito pasirodo pranešimai, kad Brazilijos deimantas Neymaras jau viena koja "Barcelona" klube. "Neymaras? Norėtume pamatyti jį savo ekipoje jau po olimpiados, tačiau jis turi galiojantį kontraktą su kita ekipa ("Santos" - aut. past.)", - prieš kelias dienas teigė "Barcos" viceprezidentas sporto reikalams Jose Maria Bartomeu. Anot jo, jei tik brazilas nuspręs žaisti Europoje, Katalonijos klubas darys viską, kad Neymaras žaistų Barselonoje.


Tačiau daug kas abejoja, ar "Barcai" reikia jauno ir aikštingu charakteriu garsėjančio brazilo.

Pinigai. Prieš vasarą buvo pranešta, kad naujasis "Barcos" treneris Tito Vilanova transferų lango metu naujiems pirkiniams turės apie 40-45 mln. eurų. 14 milijonų jau išleista už Jordi Alba, dar apie milijoną už B komandai nupirktus Agostinho Ca ir Edgarą Le. Nesunku suskaičiuoti, kad dar apie 30 milijonų liko. Tačiau T. Vilanova anksčiau ne kartą minėjo, kad pagrindinis taikinys šiuo metu yra centro gynėjas ir atraminis saugas arba abu viename - Javi Martinezas. Net ir su katalonų derybų meno išmanymų už 30 mln. eurų įsigyti abu šiuos futbolininkus yra neįmanoma. Ispano išpirkos suma 40 milijonų, o Bilbao klubas vis dar nesiruošia jos mažinti, Neymaro - dar mažiausiai tiek pat.

Nors "Barcelona" šį sezoną pasiekė rekordinį beveik 49 mln. eurų pelną, tačiau klubo skolos vis dar siekia apie 340 milijonų, tad "pasemti" atsarginių pinigų iš būsimų metų biudžetų, atrodo, ne itin ekonomiškai protingas sprendimas.

Nauda. Nors Neymarui dar tik dvidešimt, jis jau dabar vadinamas futbolo superžvaigžde. Puolėjas kviečiamas ir į Brazilijos nacionalinę vyrų rinktinę, o šiuo metu vykstančiose olimpinėse žaidynėse jis per 2 mačus jau įmušė du įvarčius ir atliko tris rezultatyvius perdavimus. Tačiau "Barcelona" iš jaunojo brazilo gali tikėtis naudos ne tik aikštėje.

Neymaras šiuo metu yra populiariausias Brazilijos sportininkas, tad jo įsigijimas būtų naudingas ne tik sportine, bet ir ekonomine, reklamine ir sporto vadybos prasme. Įsigijus Neymarą, įsigyji ir teisės į jo vardą, o jis jau yra tapęs itin stipriu reklaminiu veidu. Uždarbis iš marškinėlių pardavimo tokioje didžiulėje ir ekonomiškai augančioje šalyje kaip Brazilija būtų tikrai nemenkas. Itin daug laiko neprireiktų, kad reklamos pinigai atsvertų transfero kainą ir pradėtų nešti pelną.

2012 m. "SportsPro" Neymarą išrinko labiausiai atsiperkančiu reklamos veidu pasaulyje (!). Iš reklamų jis kasmet susižeria apie 20 mln. eurų, o sutartis yra sudaręs su tokiais gigantais kaip "Red Bull", "Nike", "Wolksvagen", "Panasonic" ir t.t.



Ar bus vietos aikštėje? Futbolo mėgėjai to paties klausė ir pernai, kuomet "Barcelona" iš Londono "Arsenal" įsigijo Cesca Fabregasą, nors ekipos saugų linijoje tvirtas pozicijas užėmė Xavi, Andresas Iniesta, Sergio Busquetsas, be to vis geriau žaidė jaunasis Thiago. Šį sezoną to klausiama ir apie Madrido "Real" taikinį Luka Mudričių. Galime neabejoti - geriausi pasaulio treneriai geriausius pasaulio žaidėjus už didžiulius pinigus perka ne dėl pramogos.

Tačiau galime pamodeliuoti. "Barcelona" puolėjų grandyje turi Lionelį Messi, Davidą Villa, Alexis Sanchezą, Pedro, Ibrahimą Affelay ir Isaacą Cuencą. Primenu, kad Cristianas Tello vis dar yra antrosios, o ne pagrindinės ekipos narys. Tačiau išvardinti futbolininkai, išskyrus L. Messi ir D. Villą, yra labiau krašto puolėjai (winger). L. Messi dažnai yra naudojamas kaip "false 9"  pozicijos (lietuviškai vadinamos "po puolėjais") žaidėjas ir tik vienintelį D. Villa galime vadinti tikru bombardyrium (kaip sakė vienas LRT komentatorius apie Mario Gomezą).

D. Villa jau įkopė į ketvirtą dešimtį ir tik ką išsigydė lūžusią koją (tiesa, leidimo treniruotis visa jėga jis dar negavo), I. Affelay dėl sunkios traumos taip pat nežaidė beveik visus metus, o Pedro forma pernai buvo kritusi. Pažiūrėkime, kiek įvarčių praėjusį sezoną teko mušti L. Messi ir pamatysime, kad dar vieno pastoviai įvarčius mušančio "goleodoro" katalonams tikrai reikėtų.

Charakteris. Teigiama, kad Neymaras pasižymi gana aikštingu charakteriu, tačiau bent iš jo iki šiol duotų interviu yra gana aišku, kad brazilo žvaigždžių liga dar nepasiekė sunkiausios stadijos. Dvidešimtmetis žaidėjas, pakliuvęs į tokių vilkų kaip Carlesas Puyolis, Xavi ar D. Villa kompaniją būtų greitai "pastatytas į vietą".

Šie žaidėjai "tramdymo" patirties jau turėjo su Zlatanu Ibrahimovičium, tad su dvidešimtmečiu žvaigždūnu tikrai susitvarkytų. Be to, Neymaro amžius dar tikrai toks, kad žaisdamas "Barcoj" jis išmoktų visų klubo vertybių ir dirbtų ne tik sau, bet ir komandai.

Yra nemėgstančių Neymaro jau vien dėl šukuosenos, tačiau brazilas įrodinėja, kad puolėjas jis tikrai puikus. (GettyImages)

Kada? Neymaro sutartis su Brazilijos "Santos" klubu galioja iki 2014 metų pasaulio čempionato pabaigos, tad labai lengvai jo nepagriebs nė vienas Europos klubas. Nežinia, kiek tiesos yra pranešimuose, kad "Barcelona" Brazilijos klubui jau sumokėjo 10 mln. eurų avansą, o Neymarui persikėlus į kitą ekipą "Santos" Ispanijos klubui turėtų gražinti dvigubai.

Bet kuriuo atveju - kuo anksčiau pradėsi žaisti aukščiausiu lygiu, tuo greičiau įsisavinsi visus niuansus, perimsi komandos žaidimo stilių, pažinsi kolegas ir t.t. Žinant, kiek pinigų turi "Manchester City", Paryžiaus "Saint-Germain" bei "Chelsea", peršasi mintis, kad laukti iki 2014-ųjų gal ir nereikėtų.

Trumpai. Neymar da Silva Sanots Junior yra gimęs 1992 metais vasario 5-ą dieną San Paule. Nuo 2009 metų žaidžia "Santos" klube, kur per 88 mačus įmušė 42 įvarčius. Nuo 2010 metų kviečiamas į Brazilijos vyrų rinktinę, kurioje spėjo sužaisti 18 mačų ir 9 kartus pasiųsti kamuolį į vartus. Ne kartą pripažintas geriausiu, rezultatyviausiu Brazilijos futbolininku, o pernai tapęs Pietų Amerikos metų futbolininku.

Puolėjas pasižymi nuostabia kamuolio valdymo technika, tiksliu smūgiu ir turi itin gerą uoslę įvarčiams. Tačiau Neymaras dažnai kritikuojamas dėl savanaudiškumo ir karštakošiško skubėjimo, dėl kurio ne visada priima teisingus sprendimus. Nepasižymi jis ir itin išskirtinėmis fizinėmis savybėmis, tačiau bėga itin greit.

Publikuota 15min.lt ir fcbarcelona.lt

2 komentarai:

  1. Nelabai kam įdomu ko reikia vėžininkų farcai. Neymaras žaidėjas bus labai geras, būtų labai šaunu jog nepadarytų tokios tragiškos klaidos savo gyvenime ir nenueitų į farcą. Kadangi yra labai gabus ir fastlearneris, vaidinti išmoktų per ypatingai greitą laiką, aplenkdamas net pačius didžiausius šlykštynes alvespalaikį ir mascherančiką. Pasikartosiu - tai būtų jo klaida. farcoje šiemet ir taip sugrįš viJa, neturėtų labai liūdnai atrodyti puolimas. Beje, niekada ir neatrodė.
    O šiaip jei dėl blogo, tai turi daug laisvo laiko žiūriu - užsiimk geriau kuo nors naudingu, paulius ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiskas neblogas bandymas patrolinti :D sekmes tau :))

    o Pauliau, mldc toliau rasyk idomu skaityt :)

    AtsakytiPanaikinti